Designing a shipping container house for the Greatest International Scavenger Hunt (GISH)

We’ve been moving into our new house! The past two weeks have been physically exhausting, but great fun. We are finally unpacked, and enjoying having a garden for change – just in time to enjoy this wonderful weather in the UK. The building itself is a 1930s council house, and its true what they say; ‘they don’t make ’em like that any more.’ Once I’ve finished drawing up the house in Archicad I may have to do a blog post to share what I’ve been doing.

Somewhere within the past two weeks I managed to fit in a fun little project for Kirsty (my wife) who had been taking part in the week-long scavenger hunt GISH, where people taking part carry out fun/crazy/charitable tasks and it just so happened that one of the tasks was to:

Submit Bonafide architectural drawings (that can’t already be found on the Internet) for a homemade from two shipping containers. Must have a kitchen, bathroom, and windows.

Obviously, with my background and experience I leapt at the opportunity and agreed to mock up a really sketchy design for submission. It was great fun, and shipping container architecture was something that I’d wanted to look at for a while!

After a quick sketch around and a bit of modelling in Archicad I managed to come up with this:

The main idea was to stack and stagger the two container units so that it created a sheltered area, for planters and even a swing set. The floor plan is fairly bare, with a small kitchen/dining space on the ground floor but with consideration given to how the staircase winds up into the main bedroom space. The bed on the higher floor is extra large to take up the whole width of the container, with views directed out, through folding doors over the balcony area and beyond.

(Tea and Crumpets was the team name, as some members were from the UK, and others were from the US! Go team Tea and Crumpets!)

Designing Our New Offices

This week I have been working with the two directors at Rogers and Jones Architects (the practice where I work) to redesign the building which will eventually house our new offices! It’s quite an exciting opportunity to think about the design space, our own work units and how best to retrofit quite a dated building.

The general plan for the works, showing finishes, reflected ceiling/lighting plan and heating.
3D Isometric view to show the general layout and feel of the furnishings and table arrangements.
Front elevational treatment, showing the minimalist glass canopy to be installed, signwriting and vertical cladding section.

Quite a lot about the design has been focused on the change of ceiling levels as you walk through the building, giving the more personal, intimate spaces a cosier feel and the design studio space a light and airy room height.

Looking forward to moving in and starting on some of the works now!